Van vrolijke vleermuizen tot de verduurzaming van het streekmuseum: Windfonds Goeree Overflakkee ondersteunt tientallen projecten

Veel windparken op Goeree-Overflakkee dragen bij aan Windfonds Goeree-Overflakkee, zo ook Kroningswind. Het WindfondsGO is een stichting die enkele jaren geleden is opgericht met het doel financiële ondersteuning te verlenen bij het tot stand komen van projecten met een sociaal maatschappelijke functie op Goeree-Overflakkee. De eigenaren van de windparken op Goeree-Overflakkee die na 2016 zijn gebouwd dragen jaarlijks een bedrag af dat gerelateerd is aan de door hen opgewekte windenergie (0,5 euro per opgewekte MWh). Zo is er ieder jaar zo’n 120 tot 130 duizend euro beschikbaar voor lokale, duurzame initiatieven.

Windpark Kroningswind is één van de zeven windparken op het eiland dat hieraan bijdraagt. Dit moet de positieve impact van windenergie op de gemeenschap versterken. In 2024 heeft het windfonds weer aan een aantal mooie, lokale projecten bijgedragen. Van vrolijke vleermuizen tot de verduurzaming van het streekmuseum: elk project draagt op haar eigen manier bij aan de bloei van de regio. We lichten een aantal projecten uit.

Nieuw schoolplein voor OBS Stellegors
De school OBS Stellegors in Stellendam heeft op 13 mei 2024 een nieuw schoolplein geopend dat groen, uitdagend en gezellig is. Het plein werd gerealiseerd dankzij bijdragen van verschillende partijen, waaronder acties van de school zelf, subsidies van de gemeente en ondersteuning van het WindfondsGO. Het plein bevat nu onder andere schommels, een klimtoestel en een behendigheidsparcours. De leerlingenraad speelde een rol in het ontwerp door de wensen van de leerlingen te verzamelen.

Vrolijke vleermuizen in Den Bommel
De familie Van den Berg in Den Bommel wilde graag meer doen voor de vleermuizen die ze regelmatig bij schemering boven hun tuin zien vliegen en dankzij een subsidie van Windfonds GO is dat gelukt. Sinds kort prijkt er een prachtige vleermuizenkast aan hun huis.

“Voor de aanvraag zelf had ik een begroting gemaakt en naar het Windfonds gestuurd. Na toekenning van de subsidie heb ik de rekening ingediend en een foto waarbij je de kast ziet hangen. Daarna werd de subsidie al snel op onze rekening gestort”, vertelt Debby Van den Berg. “Er is nog zo veel meer te doen voor de natuur, ik ga zeker nog een keer een aanvraag indienen. En ik kan iedereen met mooie ideeën voor natuur en milieu aanraden dat ook te doen. Zo’n financiële bijdrage vergroot de mogelijkheden om dingen te doen natuurlijk enorm!”

Verduurzaming streekmuseum
Het streekmusem Goeree-Overflakkee heeft een aanvraag gedaan om hun verlichting te laten vervangen in het kader van de verduurzaming. Het ging om de verlichting in het museum van speciale voorwerpen en de inhoud van de vitrines. Voor de bewaring en het behoud van de erfgoedcollectie van ons eiland Goeree-Overflakkee is het belangrijk dat voorwerpen goed verlicht worden en dat deze verlichting de kwaliteit, de kleuren, het materiaal en dergelijke niet aantast, zoals eerder het geval was. Het museum heeft jaarlijks zo’n 6000 bezoekers en heeft het erfgoed nu weer goed in de (duurzame) spotlights staan.

Witte anjer perk voor veteranen
De witte anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor Nederlandse veteranen. Het perk heeft de vorm van de veteranenspeld, het draaginsigne van de veteranen en is gevuld met witte anjers die momenteel volop bloeien. Er staan ook een informatiepaneel, een vlaggenmast en twee bankjes. Met het perkje eert en waardeert de gemeente Goeree-Overflakkee de bijna 300 veteranen die hier wonen. Veteraan Van Beesten sprak in september 2023 in bij de gemeenteraad, met het verzoek voor het perk. Dat het nu al is gerealiseerd, net voor 29 juni 2024, de Nederlandse Veteranendag, is uitzonderlijk snel. Het Anjer Perk is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Windfonds Goeree-Overflakkee.

Bewoners en organisaties kunnen een beroep doen op dit fonds door een aanvraag in te dienen voor een door hen geïnitieerd plan. Kijk voor een impressie van de projecten die mede met behulp van bijdragen uit het WindfondsGO zijn gerealiseerd op de website van dit fonds (www.windfondsgo.nl).