Realisatie Windpark Kroningswind gaat nieuwe fase in

Windpark Kroningswind heeft een volgende stap gezet in de realisatie van het windpark met het afsluiten van de financiering en de nodige contracten voor de bouw van de 19 turbines op Goeree-Overflakkee, een belangrijke mijlpaal. KBC Bank, Rabobank, en de NWB Bank verstrekken een lening voor de bouw van het project. Eneco neemt voor de eerste zestien jaar de duurzame stroom af.

Financiering
Een consortium van banken bestaande uit KBC Bank, Rabobank en de NWB Bank zal het Windpark Kroningswind langdurig financieren. Dit komt bovenop het eigen vermogen van de aandeelhouders TDP en de beursgenoteerde infrastructuurinvesteerder TINC.

Volle kracht vooruit
Samen met de financiering treden ook alle belangrijke contracten die werden afgesloten voor de verdere realisatie in werking (financial close) en kan een aanvang genomen worden met de bouw. De bouwvoorbereidingen zijn inmiddels gestart en de ontwikkelingen van de bouw zijn te volgen op www.kroningswind.nl. Op basis van de huidige planning wordt verwacht dat Windpark Kroningswind eind 2022 de eerste stroom produceert.

Groene stroom
Windpark Kroningswind zal met de 19 Vestas V117 windturbines en een capaciteit van circa 80 MW de komende 25 jaar groene stroom opwekken gelijk aan het verbruik van  ongeveer 65.000 huishoudens. Deze stroom wordt de eerste zestien jaar afgenomen door Eneco. Volgens bouwdirecteur Klaas Guldie (Green Trust) past de afname door Eneco bij het karakter van het windpark: “Wij zijn blij met een partner als Eneco die zich voortdurend inzet voor het verduurzamen van ons energieverbruik, en dat is iets waar we met de opgewekte Hollandse wind van Kroningswind graag aan meewerken.”

Ook Mark Belloni, directeur Eneco Energy Trade, is blij met de samenwerking: “Eneco zet zich in om al haar klanten lokale duurzame energie te kunnen bieden. De samenwerking met Kroningswind sluit volledig aan bij deze ambitie. Nu de bouw van start kan gaan, kijken wij er naar uit om in 2022 de stroom in te zetten voor onze klanten op Goeree-Overflakkee en in Nederland.

Windfonds
Kroningswind vindt het belangrijk dat de omgeving mee de voordelen kan genieten van het windpark. Daarom draagt Kroningswind €0,50 per opgewekte MWh bij aan het Windfonds Goeree-Overflakkee. Het windfonds werd in najaar 2019 opgericht.

Effectief proces ondanks COVID-19
Windpark Kroningswind bereikte financial close in een periode met constante COVID-19 dreiging en strenge maatregelen ter bestrijding daarvan. Ondanks verregaande beperkingen op fysieke contacten is het projectteam erin geslaagd om in relatief korte tijd de financiering en contracten op te tuigen. Met Vestas als windturbineleverancier en H4A als aannemer voor de civieltechnische werken, beschikt het project over gereputeerde partners waarmee vol vertrouwen de bouwperiode wordt ingegaan.

Windpark Kroningswind wordt geadviseerd door Green Trust en BLIX Consultancy (technisch adviseurs), IN.credible (financieel adviseur) en Clifford Chance en Halsten (juridisch adviseurs). Het bankenconsortium wordt geadviseerd door Norton Rose Fulbright (juridisch adviseur) en Mott MacDonald (technisch adviseur).

Manu Vandenbulcke, CEO TDP/TINC : “Als aandeelhouder zijn we tevreden dat het bouwtraject nu kan starten. De voorbije maanden vergden een intense samenwerking met de vele belanghebbenden, overheden en partners op Goeree-Overflakkee, vaak in uitdagende omstandigheden, waarbij elkeen het beste van zichzelf kon geven. Wij kijken nu uit naar een voorspoedige realisatie, en de productie van de eerste groene stroom. Hiermee zal windpark Kroningswind dan effectief bijdragen aan de energie-transitie”