Transformator geleverd

Afgelopen week is er een heel belangrijk onderdeel voor het windpark geleverd namelijk de transformator, ook wel trafo genoemd. Dit enorme apparaat is vanuit Slovenië naar Stellendam gebracht en vervolgens met een grote hijskraan op zijn plek gezet. Voor het transport zijn de radiatoren, die zorgen voor de koeling, gedemonteerd. Deze zijn ter plaatse weer gemonteerd.

Alle energie die de 19 windturbines produceren, gaat straks door deze transformator. Omdat de spanning van de windturbines 33.000 Volt en het net 50.000 Volt is, moet er een spanningstransformatie plaatsvinden. Hiervoor zorgt dus deze enorme transformator.

Enkele feitjes van de transformator:

  • Het totaalgewicht is ca 94.000 kg.
  • De trafo weegt zonder radiatoren ongeveer 78.000 kg. Dit heeft de hijskraan op ongeveer 16 meter afstand weggezet.
  • De trafo is met olie gevuld hierheen gekomen. In totaal zit er ongeveer 20.000 liter olie in.
  • Het vermogen van de trafo is ongeveer 80 Megawatt. Dit is genoeg om de stroom vanuit het windpark aan zo’n 65.000 huishoudens te leveren.

Op de onderstaande foto is te zien hoe de technici uit Slovenië bezig zijn met het afmonteren van de koelers aan de zijkant van de transformator en de ronde olietank bovenop. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een kleine hijskraan op de truck. Achter de trafo is de zogenaamde schakeltuin zichtbaar, waarvan een deel is ingepakt. In deze tent wordt de verbinding gemaakt met de netkabel die vanuit de grond komt. Deze netkabel loopt naar het 12 kilometer verderop gelegen hoogspanningsstation van Stedin.


Foto Hans van Belzen