Vestas windturbines bij Kroningswind

De V117-4,2MW haalt de meeste kWh uit het gebied

De ontwikkeling van Windpark Kroningswind op Goeree-Overflakkee vordert. Zo is er een keuze gemaakt voor de leverancier en het type van de windturbines, en die is gevallen op de Vestas V117-4,2MW. In totaal zullen de 19 windturbines bijna 80 MW opwekken, voldoende groene energie voor zo’n 65.000 huishoudens. Gekeken naar de eigenschappen van de locatie, zoals de windsnelheid, haalt dit specifieke type windturbine de meeste kWh uit het projectgebied.

Kenmerken

De Vestas V117-4,2 MW heeft, zoals het type al aangeeft, een rotordiameter van 117 meter. De hubhoogte is 91,5 meter, en de tiphoogte 150. Door deze tiphoogte is geen luchtvaartverlichting, zoals wel bij andere windparken in Nederland met hogere tiphoogtes, nodig op de windturbines. Hoewel dit een standaardtype van Vestas is, worden er locatie-specifieke aanpassingen gemaakt. De mast is bijvoorbeeld speciaal voor deze locatie ontwikkeld.

Bouw

Het is de bedoeling dat, waar mogelijk, tijdens bouw ook lokale ondernemers worden betrokken. Via bijvoorbeeld een bedrijvendag worden deze lokale ondernemers gezocht en gekoppeld aan de aannemers. Daarover volgt later meer informatie.

Windfonds

De afgelopen tijd stond niet alleen in het teken van de windturbinekeuze. Ook het Windfonds Goeree-Overflakkee is officieel opgericht. De website van het Windfonds is nog in oprichting, meer informatie over het Windfonds is hier te vinden.