Windfonds Goeree Overflakkee draagt bij aan lokale initiatieven

Windfonds Goeree Overflakkee (WindfondsGO) is in het leven geroepen met een nobel doel: het ondersteunen van lokale gemeenschapsprojecten die bijdragen aan een duurzame en leefbare omgeving op het eiland. Doordat onder andere Windpark Kroningswind 50 cent per opgewekte MegaWatt afdraagt aan het windfonds is er per jaar zo’n 120 tot 130 duizend euro beschikbaar voor lokale, duurzame initiatieven. Dit moet de positieve impact van windenergie op de gemeenschap versterken. Het afgelopen jaar heeft het windfonds bijgedragen aan de realisatie van een aantal mooie, lokale projecten, die elk op hun eigen manier bijdragen aan de bloei van de regio.

Grenspaal Sommelsdijk/Zeeland
De Dorpsraad Sommelsdijk diende een aanvraag in om de historische grenspaal tussen Sommelsdijk en Middelharnis nieuw leven in te blazen. Tot 1805 was Sommelsdijk een enclave van Zeeland, en deze granieten grenspaal markeert deze historische periode. Door een transparante omhulling toe te voegen met verlichting en informatie, is de paal nu een opvallend object dat wandelaars herinnert aan het verleden.

Vergroening schoolplein RGO College Middelharnis
Het RGO College in Middelharnis heeft met steun van WindfondsGO een deel van het schoolplein omgetoverd tot een groene oase. Na het verwijderen van tegels werd een tribune toegevoegd waar leerlingen kunnen spelen in het groen. Als kers op de taart werd een indrukwekkende boom geplant, die nu het middelpunt vormt van dit vernieuwde plein.

Vergroenen schoolplein RC de Regenboog in Ooltgensplaat
Ook in Ooltgensplaat werd een schoolplein nieuw leven ingeblazen dankzij WindfondsGO. Leerlingen hebben samen met de schoolleiding plantenbakken geplaatst en diverse soorten planten geplant. Dit is slechts een eerste stap; in de volgende fase zullen meer tegels worden verwijderd om ruimte te maken voor verdere vergroening van het plein.

Transformatie Schilderijententoonstelling
Het StarkLinnemannQuartet, afkomstig van Goeree-Overflakkee, bracht een bijzonder project tot leven met steun van het windfonds. Het kwartet gaf een jazzuitvoering van “Pictures at an Exhibition” van Mussorgsky, waarbij diverse kunstenaars het stuk transformeerden tot schilderijen, sculpturen en glaswerk. Deze creaties werden tijdens de muziekuitvoering geprojecteerd, en zijn nu ook vereeuwigd in een kunstboek.

Romeinen op Goeree
Het vermoeden is dat er ooit een Romeins fort op Goeree heeft gestaan, werd versterkt door archeologische vondsten. In het Streekmuseum is een expositie ingericht om deze vondsten te tonen en de geschiedenis van de Romeinen in de regio tot leven te brengen. Een recente lezing door Annet van Leersum plaatste deze vondsten in een breder historisch perspectief.

D’8Huiskamer project in Achthuizen
Dankzij de Dorpsraad in Achthuizen is een lang ongebruikt pand omgetoverd tot een bruisende ontmoetingsplek. De D’8Huiskamer dient als een centrale ruimte voor bijeenkomsten, wat de sociale cohesie in Achthuizen ten goede komt.

Het Windfonds Goeree Overflakkee nodigt elk jaar lokale organisaties, stichtingen en particulieren uit om projecten voor te stellen die de gemeenschap ten goede komen. Met een jaarlijks budget van 120.000 tot 130.000 euro kunnen maximaal 3000 euro voor organisaties en stichtingen en 500 euro voor particulieren worden toegekend. Dit biedt een kans voor verdere bloei en ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Wil je meer weten of het windfonds? Neem dan een kijkje op hun website: www.windfondsgo.nl.